Φουντούκια: η διατροφική αξία και τα οφέλη για την υγεία μας
Πίνακας Περιεχομένων
- 1 Ποντικόν κάρυον, ποντικόν, findik ή αλλιώς φουντούκι
- 2 Τα φουντούκια στην Ελλάδα
- 3 Φουντούκια - Τα οφέλη τους για την υγεία μας
- 4 Διατροφικός Πίνακας
- 5 Φουντούκια και εγκυμοσύνη
- 6 Ημερήσια κατανάλωση
- 7 Τα φουντούκια στη διατροφή μας
- 8 Συνταγή - Εύκολη σπιτική μερέντα με πραγματικά φουντούκια & χωρίς ζάχαρη!
- 9 Διαβαστε περισσοτερα - Πηγες
Ποντικόν κάρυον, ποντικόν, findik ή αλλιώς φουντούκι
Το φουντούκι καλλιεργήθηκε κατά τα αρχαία χρόνια στον Πόντο όπου ήταν γνωστό ως «ποντικόν κάρυον» που σημαίνει καρύδι του Πόντου. Η λέξη ποντικόν πέρασε στην αραβική γλώσσα και, έπειτα, στην τούρκικη όπου έγινε findik.
Ως αντιδάνειο επέστρεψε στα Νέα Ελληνικά κατά την Τουρκοκρατία και παραμένει έως σήμερα το γνωστό σε όλους μας φουντούκι.
Τα φουντούκια στην Ελλάδα
Δύο είναι τα είδη της φουντουκιάς που συναντώνται στην Ελλάδα και μπορούν να μας δώσουν τον πολύτιμο καρπό. Στη χώρα μας εμφανίζεται η άγρια φουντουκιά και καλλιεργείται η ήμερη, ή αλλιώς λεπτοκαρυά. Η άγρια φουντουκιά είναι αυτοφυής, συναντάται σε διάφορα δάση της Ελλάδας και ο καρπός της είναι γνωστός ως «το φουντούκι της Κωνσταντινούπολης».
Η ήμερη λεπτοκαρυά ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών αλλά προτιμά τα υγρά και δροσερά μέρη. Δεν ξεπερνά τα έξι μέτρα, έχει στρόγγυλα με μυτερές άκρες φύλλα ενώ ο καρπός της, το φουντούκι, έχει στρογγυλό σχήμα με γωνίες, φέρει σκληρό περικάρπιο και περίβλημα το οποίο αφαιρείται εύκολα.
Η συγκομιδή γίνεται όταν τα φουντούκια πάρουν καστανό χρώμα. Αφαιρείται το περίβλημα τους και ξηραίνονται σε ειδικούς κλιβάνους. Έπειτα, ειδικά μηχανήματα αναλαμβάνουν το σπάσιμο του κελύφους. Εν έτει 2022 η φουντουκιά καλλιεργείται στη Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Θράκη.
Φουντούκια - Τα οφέλη τους για την υγεία μας
Πολλαπλά είναι τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία του ανθρώπου και ο καρπός του φουντουκιού είναι ένας από τους πολυτιμότερους.
Αντιοξειδωτική δράση
Οι φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στο φουντούκι διαθέτουν σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά μας προστατεύουν από το στρες, προστατεύοντας τα κύτταρα μας, διαθέτουν αντιγηραντικές ιδιότητες και προλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις. Αξίζει να σημειώσουμε πως τα περισσότερα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στην φλούδα του καρπού και κατά το ψήσιμο μειώνονται.
Μείωση της χοληστερόλης
Τα φουντούκια συμβάλλουν θετικά στην καρδιαγγειακή μας λειτουργία. Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της ολικής χοληστερόλης αλλά και της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα μας.
Μείωση επιπέδων σακχάρου
Το ελαϊκό οξύ, το βασικό λιπαρό οξύ που βρίσκεται στα φουντούκια συμβάλλει στην ρύθμιση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Μάλιστα, έρευνες έχουν αποδείξει τη συμβολή των ξηρών καρπών στη ρύθμιση του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 και στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.
Μείωση και σταθεροποίηση αρτηριακής πίεσης
Τα λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά που συναντώνται στον καρπό του φουντουκιού βοηθούν στη μείωση και τη σταθεροποίηση της αρτηριακής πίεσης.
Έλεγχος σωματικού βάρους
Σε μία ισορροπημένη διατροφή οι ξηροί καρποί έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα «καλά» λιπαρά, οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη τους καθιστούν πολύτιμους. Τα λιπαρά που διαθέτουν τα φουντούκια δεν συσσωρεύονται αλλά, αντίθετα, συμβάλλουν στην ομαλοποίηση του μεταβολισμού των λιπιδίων. Ικανοποιούν το αίσθημα της πείνας και καθαρίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, την πεπτική οδό και το ήπαρ από τις τοξίνες.
Διατροφικός Πίνακας
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών ακολουθεί η περιεκτικότητα για 10 φουντούκια σε θρεπτικές ουσίες, διατροφική αξία και θερμίδες
Θερμίδες | 87.9 kcal |
Πρωτεΐνες | 2,09 g |
Λιπαρά | 8,5 g |
Λιπαρά (Μονοακόρεστα) | 6,4 g |
Λιπαρά (Πολυακόρεστα) | 1,1 g |
Υδατάνθρακες | 2,34g |
Σάκχαρα | 0,608 g |
Φυτικές ίνες | 1,36 g |
Βιταμίνη Ε | 2,1 mg |
Μαγνήσιο | 22,8 mg |
Φουντούκια και εγκυμοσύνη
Πολλαπλά είναι τα οφέλη του φουντουκιού κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Συντελούν στο σωστό σχηματισμό των οστών, των νευρικών, καρδιαγγειακών συστημάτων του εμβρύου ενώ, ταυτόχρονα, δίνουν αντοχή και συναισθηματική σταθερότητα στη μέλλουσα μητέρα.
Προστατεύουν, επίσης, το δέρμα από ραγάδες και τα μέταλλα και οι βιταμίνες διαμορφώνουν ένα σταθερό ορμονικό υπόβαθρο. Κατά το θηλασμό, ακόμη, τα φουντούκια συμβάλλουν στην ποιότητα του γάλακτος παρέχοντας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Ημερήσια κατανάλωση
Η ημερήσια κατανάλωση που συστήνεται για τα φουντούκια στις γυναίκες είναι 30-40 γραμμάρια, ενώ, οι άνδρες μπορούν να καταναλώσουν έως και 50 γραμμάρια. Ωστόσο, τα παιδιά κάτω των 3 ετών δεν μπορούν να επιλέξουν το φουντούκι.
Τα φουντούκια στη διατροφή μας
Τα φουντούκια μπορούμε να τα επιλέξουμε είτε ως σνακ είτε ως συστατικό σε διάφορα γλυκά και αλμυρά πιάτα. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή ψημένα, ολόκληρα, σε φέτες ή αλεσμένα ως πρώτη ύλη. Συχνά επικαλύπτονται με σοκολάτα ή μπαχαρικά για γλυκές και πικάντικες γεύσεις.
Η πραλίνα φουντουκιού, όμως, ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι το διασημότερο και γευστικότερο παράγωγο που μπορεί να μας δώσει! Ποιος, όμως, είπε πως η πραλίνα φουντουκιού δεν μπορεί να είναι υγιεινή και, μάλιστα, σπιτική!
Συνταγή - Εύκολη σπιτική μερέντα με πραγματικά φουντούκια & χωρίς ζάχαρη!
Υλικά
- 6 κουταλιές σκόνης κακάο χωρίς ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια φουντούκια
- 3 κουταλιές λάδι καρύδας
- 1/2 φλιτζάνι γάλα ρυζιού
- 2/3 φλιτζανιού βιολογικό μέλι
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Οδηγίες
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Απλώνουμε 2 φλιτζάνια φουντούκια σε ένα φύλλο ψησίματος. Πρέπει να έχουμε ένα ενιαίο στρώμα και να τα μοιράσουμε ομοιόμορφα. Καβουρδίζουμε τα φουντούκια για 12 λεπτά. Αφαιρούμε τα φουντούκια από το φούρνο. Τοποθετούμε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας στον πάγκο μας και ρίχνουμε τα φουντούκια σε αυτήν. Τα τυλίγουμε και στη συνέχεια τα τρίβουμε έντονα. Αυτό θα αφαιρέσει το φλοιό τους. Ενδέχεται να παρατηρήσουμε ότι κάποια φουντούκια φέρουν ακόμα το φλοιό τους, πράγμα που δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και τα τοποθετούμε στο μίξερ. Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία αλοιφή φουντουκιού. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά στο μίξερ, χρησιμοποιώντας μόνο το μισό του γάλακτος ρυζιού. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν τα αποτέλεσμα είναι παχύρευστο, προσθέτουμε λίγο γάλα ρυζιού.
Η μερέντα μας αποθηκεύεται σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο μέχρι και για μία εβδομάδα.
Διαβαστε περισσοτερα - Πηγες
- https://bit.ly/3SoB3hp
- https://bit.ly/3m0YxNF
- https://bit.ly/41my0ug
- https://bit.ly/3IqmSns
- https://bit.ly/3SmSy1D
- https://bit.ly/3kejX9G
Εικόνες:
- Image by Freepik
- Image by azerbaijan_stockers on Freepik
- Image by pvproductions on Freepik