...
Τα αμλυγδαλα στη διατροφή μας

Τα Αμύγδαλα Στη Διατροφή Μας

Τα αμλυγδαλα στη διατροφή μας

Τα Αμύγδαλα Στη Διατροφή Μας

Αμυγδαλιά: ένα δένδρο με «πολύτιμο» καρπό

Η αμυγδαλιά αποτελεί δένδρο της οικογένειας των Ροδοειδών, έχει ύψος 4 έως 12 μέτρα και έκανε την εμφάνιση της σε μη εξημερωμένη μορφή από το 8000 π.Χ. ακόμη. Έχει άνθη λευκά ή ροζ και καρπός της είναι, ανάλογα με το είδος, τα αμύγδαλα ή η αμυγδαλόψιχα. Καλλιεργείται σε θερμά κλίματα και ανθίζει την περίοδο της άνοιξης.

almond tree

Ένα μήνα μετά την άνθιση, εμφανίζεται ο καρπός του δένδρου, τα αμύγδαλα. Το εξωκάρπιο έχει χνουδωτή υφή και γκριζοπράσινα χρώματα. Στο εσωτερικό βρίσκεται ο πυρήνας που περιλαμβάνει έναν ξηλώδη φλοιό και ένα ή δυο σπέρματα.  Καθώς ωριμάζουν, ανοίγει και σκίζεται το εξωκάρπιο. Οι καρποί, ανάλογα με την ποικιλία, συλλέγονται προς τα τέλη του καλοκαιριού. Παγκοσμίως παράγονται ετησίως περίπου 2,51 εκατομμύρια τόνοι αμυγδάλου. Οι ποικιλίες είναι πολλές, ελληνικές και ξένες. Διακρίνονται σε γλυκές, πικρές, πρώιμες και όψιμες, με σκληρό και απαλό κέλυφος.  

Τα αμύγδαλα στη διατροφή & τη μαγειρική μας

Ο καρπός, το αμύγδαλο, μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ είτε ωμός είτε ψημένος και αλατισμένος. Προτείνεται για πρωινές ή απογευματινές ώρες, καθώς, επίσης, αποτελεί έναν πολύ δυναμωτικό συνδυασμό με δημητριακά. Ακόμη, σε σαλάτες και φαγητά μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη γεύση και στην αύξηση της διατροφικής αξίας του εκάστοτε γεύματος. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί βασικό συστατικό πολλών συνταγών που μπορούν να μαγέψουν τον ουρανίσκο μας! Λίγα από τα πολλά «γλυκά παραδείγματα» είναι τα αμυγδαλωτά ή αλλιώς εργολάβοι, οι κουραμπιέδες και οι φλωρεντίνες.
amigdala kai psipsipsonia 1

Την ίδια στιγμή, όμως, με τη δύναμη του να μεταμορφώνεται έχει λάβει σπουδαίο ρόλο σε μία πιο υγιεινή διατροφή και έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Το γάλα αμυγδάλου και το αμυγδαλοβούτυρο είναι ορισμένες «μεταμφιέσεις» του. Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα φυτικό γάλα με κρεμώδη υφή που δεν περιέχει λακτόζη και χοληστερόλη, ενώ το αμυγαλοβούτυρο μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας και να το εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή σε νόστιμους  και πλούσιους θρεπτικά συνδυασμούς με μέλι ή μπανάνα.

Συνταγή: Πως να φτιάξετε μόνοι σας το καλύτερο αμυγδαλοβούτυρο!

Υλικά

  • 2 κούπες (320 γρ) αμύγδαλα ωμά
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Μία πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
  • 1-2 κουταλιές ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο(προαιρετικά)
almond butter

Οδηγίες

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 °C.
  2. Βάλτε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί σε μία στρώση και ψήστε τα για 15-20 λεπτά.
  3. Αφήστε τα να κρυώσουν και πολτοποιήστε τα σε ένα πολυκόφτη μαζί με το αλάτι και την κανέλα. Θα χρειαστεί να σταματήσετε και να ανακατέψετε το μπολ με μία σπάτουλα μερικές φορές.

Μετά από 10 λεπτά προσθέστε 1 κουταλιά λάδι και συνεχίστε το άλεσμα (το λάδι είναι και αυτό προαιρετικό αλλά βοηθάει ιδίως όταν ο πολυκόφτης δεν είναι πολύ ισχυρός). Προσθέστε τη δεύτερη κουταλιά λάδι μόνο αν δείτε πως το αμυγδαλοβούτυρο δυσκολέυεται να γίνει λείο.

  1. Μεταφέρετε το σε βάζο και φυλάξτε σε δροσερό και σκιερό μέρος

Τα οφέλη των αμυγδάλων για την υγεία

Αξιοσημείωτη παραμένει η αξία των αμυγδάλων για την υγεία μας. Έχουν σπουδαίες αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και προστατευτικές ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη Ε. Ειδικότερα, σε 30γρ. αμύγδαλα βρίσκεται το 50% της ημερήσιας ανάγκης μας στην ίδια βιταμίνη. Η τελευταία βρίσκεται στη φλούδα του καρπού. Είναι, ακόμη, πλούσια σε υγιεινά λιπαρά οξέα, ωμέγα-3 και ωμέγα-6, και φυτικές ίνες που συντελούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και του κυτταρικού μας μεταβολισμού. Περιέχουν, επίσης, πρεβιοτικά που συμβάλλουν στην ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων για τον οργανισμό μας. Μεταξύ άλλων, βιταμίνες συμπλέγματος Β, ασβέστιο, σίδηρο, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο είναι ορισμένα ακόμη θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει απλόχερα ο ξηρός καρπός του αμυγδάλου. Ακόμη, το γεγονός ότι τα αμύγδαλα δεν περιέχουν γλουτένη τα καθιστούν συχνά πρώτη ύλη για την παρασκευή προϊόντων χωρίς γλουτένη, προϊόντα που αυξάνουν συστηματικά τη ζήτηση τους τα τελευταία χρόνια. Τα ίδια ενδείκνυνται για άτομα με αλλεργίες ή και δυσανεξία στη γλουτένη ενώ, παράλληλα, επιλέγονται από vegans και vegeterians.

amigdalopsixa olokliri

Ακόμη, το γεγονός ότι το αμύγδαλο δεν περιέχει γλουτένη το καθιστά συχνά πρώτη ύλη για την παρασκευή προϊόντων χωρίς γλουτένη, προϊόντα που αυξάνουν συστηματικά τη ζήτηση τους τα τελευταία χρόνια. Τα ίδια ενδείκνυνται για άτομα με αλλεργίες ή και δυσανεξία στη γλουτένη ενώ, παράλληλα, επιλέγονται από vegans και vegeterians.

Περιεκτικότητα αμυγδάλων ανά 100 γραμμάρια

Θρεπτικό Συστατικά Ποσότητα
Ενέργεια 598 kcal
Πρωτεΐνη 19,5 γρ.
Αργινίνη 2,5 γρ.
Λίπος 54,7 γρ.
Μονοακόρεστα Λιπαρά 35,9 γρ.
Πολυακόρεστα Λιπαρά 12,8 γρ.
Φυτικές Στερόλες 172 mg
Υδατάνθρακες 4,8 γρ.
Σάκχαρα 4,8 γρ.
Φυτικές Ίνες 8,8 γρ.
Νάτριο 5,00 mg
Κάλλιο 740 mg
Ασβέστιο 250mg
Μαγνήσιο 260 mg
Φώσφορος 480mg
Σίδηρος 3,9 mg
Ψευδάργυρος 3,7 mg
Φυλλικό οξύ 29 ug
Βιταμίνη Ε 28,1 mg

Αμύγδαλα: Γιατί πρέπει να τα συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας;

amigdalopsixa psimeni

Πρόγραμμα διατροφής και αμύγδαλα. Γιατί;

Σπάνια σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής δεν θα συναντήσεις τα αμύγδαλα. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές αποτελεί πρόταση που μπορεί να εμφανιστεί παραπάνω από μία φορές σε εβδομαδιαία βάση ως σνακ και όχι μόνο. Γιατί όμως; Η απάντηση βρίσκεται στις βιταμίνες Β, τον ψευδάργυρο και το αίσθημα κορεσμού που προκαλεί περιορίζοντας την λαιμαργία και τις λιγούρες για γλυκό.

 

Αμύγδαλα και αντιγηραντική λειτουργία;

Η βιταμίνη Ε, ο ψευδάργυρος και το λινολεϊκό οξυ είναι μερικά από τα συστατικά του αμυγδάλου. Συστατικά που, μεταξύ άλλων, συνδέονται στενά με την δερματική υγεία. Μάλιστα, μελέτη που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια διαπίστωσε πως η ημερήσια κατανάλωση δυο μερίδων αμυγδάλου μπορεί να μειώσει κατά 10% το πλάτος των ρυτίδων και  κατά 9% να μειώσει την εμφάνιση τους στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Αμύγδαλα με μέτρο: Υπερκατανάλωση και κίνδυνοι

Παρά τις ευεργετικές τους ιδιότητες τα αμύγδαλα, όπως και όλα τα πράγματα στην ζωή, καλό είναι να επιλέγονται με μέτρο! Η υπερβολική κατανάλωση αμυγδάλων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή άλλες στομαχικές διαταραχές. Ομοίως, η υπερβολική κατανάλωση της βιταμίνης Ε που περιέχει, μπορεί να προκαλέσει αιματολογικά προβλήματα επηρεάζοντας την πήξη του αίματος. Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα πικραμύγδαλα μπορούν να οδηγήσουν σε  δηλητηρίαση. Δεν πρέπει, τέλος, να ξεχνάμε πως παρά την υψηλή θρεπτική αξία, υψηλή παραμένει και η θερμιδική αξία. Τα 100 γραμμάρια έχουν 575 θερμίδες και η κατανάλωση τους σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση σωματικού βάρους.

        

Διαβαστε περισσοτερα: Πηγες

  1. Βικιπαίδεια (χ.χ.). Ανακτήθηκε από: Link
  2. Medialabnews.gr- Iατρικά Νέα (χ.χ.) Αμύγδαλα για χοληστερίνη, οστεοπόρωση, κρυολόγημα, μνήμη, δίαιτα, καρδιακών παθήσεων. Αμυγδαλέλαιο. Aνακτήθηκε από: Link
  3. ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΑΜΥΓΔΑΛΟΒΟΥΤΥΡΟ ΣΠΙΤΙΚΟ: Link
  4. Σπανού, Κ. (2020). Πόσο ωφέλιμα είναι τα αμύγδαλα στον οργανισμό. Ανακτήθηκε από: Link

No products in the cart.